Yangın söndürme sistemleri, olası yangın tehlikelerine karşı koruma sağlamak amacıyla kullanılan en etkili güvenlik önlemlerinden biridir. Hem ticari hem de konut alanlarında can ve mal kaybını en aza indirmek için kritik bir rol oynar. Bu sistemler, yangını erken aşamada algılayarak hızlı müdahale sağlar ve yangının büyümesini engeller.
Yangın söndürme sistemleri, yalnızca yangın anında müdahale etmekle kalmaz, aynı zamanda yangının yayılmasını engelleyerek büyük felaketlerin önüne geçer. Ayrıca, sigorta primlerinin düşürülmesine katkıda bulunabilir ve iş yerlerinde çalışanların güvenliğini artırır.
Yangın söndürme sistemleri, her türlü yaşam alanında ve iş yerinde güvenlik için olmazsa olmazdır. Hem yangının tespit edilip kontrol altına alınmasını sağlarken hem de yaşamı ve mülkü koruma altına alır. Doğru sistemin seçimi, yangının türüne ve alanın ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir.
Kullanım Alanları
- Evler ve Konutlar
- Ofisler
- Fabrikalar ve Endüstriyel Tesisler
- Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları
- Restoranlar ve Mutfaklar
- Otoparklar
- Alışveriş Merkezleri
- Okullar ve Eğitim Kurumları
Çeşitleri
Su Bazlı Söndürme Sistemleri: En yaygın yangın söndürme sistemlerinden biri su bazlı sistemlerdir. Sprinkler sistemleri, belirli bir sıcaklık seviyesine ulaşıldığında otomatik olarak devreye girerek suyu yangın bölgesine püskürtür. Genellikle ofisler, alışveriş merkezleri, oteller ve konut binalarında tercih edilir.
Gazlı Söndürme Sistemleri: Özellikle elektrikli ekipmanların bulunduğu alanlarda kullanılır. Yangın durumunda karbondioksit (CO2) veya diğer inert gazlar devreye girerek yangını oksijen yetersizliği ile söndürür. Bilgi işlem odaları, sunucu merkezleri ve laboratuvarlar bu sistemin sıkça kullanıldığı yerlerdir.
Köpüklü Söndürme Sistemleri : Sıvı yangınlarının olduğu alanlarda en etkili yöntemlerden biridir. Kimyasal maddeler veya petrol ürünleri ile oluşan yangınlar için idealdir. Köpük, yangın üzerine yayılarak hem yangını söndürür hem de yeniden alev almasını önler.
Kuru Kimyevi Tozlu Söndürme Sistemleri: Çok amaçlı bir sistem olup, hem A sınıfı (katı maddeler), B sınıfı (sıvı maddeler) ve C sınıfı (gaz maddeler) yangınları söndürebilir. Fabrikalar, depolar ve endüstriyel alanlar için uygundur.
Sulu söndürme sistemleri suyla reaksiyona giren, su ile yayılan malzemelerin, suyun zarar verebileceği değerli eşyaların (server odaları, yazma eser kütüphaneleri, vs.) bulunmadığı ortamlarda yangından korunmak amacıyla kullanılır.
Türkiye Binaların Yakından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğine göre aşağıda belirtilen yerlerde otomatik yağmurlama sistemi kurulması mecburidir:
Köpüklü söndürme sistemleri, özellikle yayılma riski olan sıvı yangınlarında kullanılır. Pompalanan su sabit ya da değişken aralıklı bir oranlayıcı yardımıyla köpük konsantresi ile karışır. Sonrasında köpük jenaratörü, nozul veya monitörler içerisinde yüksek basınçta have ile karışarak genleşir (bu genleşme miktarı köpüğün ve boşaltma ağzının cinsine göre değişir.) ve bu boşaltma ekipmanından yangın mahaline gönderilir. Köpük hem yangını soğutma hem de sıvının üzerinde oluşturacağı film tabaksı yardımıyla sıvının buharlaşmasını ve oksijenle temasını keserek yangını durdurur. Bu sırada önemli olan film tabakasının yırtılmamasıdır. Bunun sağlanması için yanıcı malzemenin cinsine uygun köpük konsantresinin seçilmesidir. Mesela, mahalde alkol çeşidi bir yanıcı bulunuyorsa köpüğün de alkole dayanıklı seçilmesi gerekmektedir.
Köpüğün depolanmasına göre iki çeşit sistem vardır: Birincisi diyaframlı tank (bladder tank) içerisinde tutulur. Basınçlı yangın suyunun diyaframı dışarıdan itmesi ile diyafram içerisindeki köpük harekete geçirilerek, bladder tank çıkışındaki oranlayıcı da köpüğün su ile buluşması sağlanır. Bir diğer sistemde ise köpük atmosferik tank içerisinde tutulur. Köpük pompaları ya da sabit tip oranlayıcıların ventüri etkisiyle köpüğün su ile istenen konsantrasyonda karışması sağlanır.
Tesisatın amacı, bina içinde yangın ile mücadelede güvenilir ve yeterli suyun sağlanmasıdır. Bunun için, bina içinde itfaiye su alma hattı ve yangın dolapları tesis edilir.
İtfaiye su alma hattı; yangın ile mücadelede, itfaiye personeli ve eğitilmiş personel tarafından kullanılmak üzere tesis edilir. İtfaiye su alma hattı tesisinde aşağıda belirtilen şartlara uyulur.
Binalarda bulunan yangın dolaplarının ve hortum makara sistemlerinin TS EN 671-3 standardında belirtilen periyodik bakımlarının, bina sahibi, yönetici veya sorumlu bina yetkilisi tarafından yaptırılması mecburidir.